Κάθε μάθημα (course) έχει διάρκεια 2 έως 6 ημέρες και αποτελεί τμήμα του συνολικού προγράμματος. Η δομή κάθε μαθήματος περιλαμβάνει θεωρητική κατάρτιση στην ανατομία, την εμβιομηχανική και την παθολογία κάθε περιοχής του σώματος, καθώς και στην φυσιολογία επούλωσης των ιστών. Επιπροσθέτως, περιλαμβάνεται πρακτική άσκηση η οποία αποτελείται από την εκμάθηση των κατάλληλων τεχνικών και προκειμένου να διευκολυνθεί η κλινική συλλογιστική, κάθε μάθημα περιέχει μία κλινική περίπτωση την οποία ο καθηγητής δημιουργεί και αναλύει καθ'όλη τη διάρκεια της πορείας του μαθήματος.
Οι παρουσιάσεις σε κάθε μάθημα γίνονται μέσω PowerPoint και συμπληρωματικού υλικού που αποτελείται από σχετικές επιστημονικές εργασίες και διεθνώς αναγνωρισμένα εγχειρίδια τα οποία δίδονται στους φοιτητές. Οι φοιτητές, προοδευτικά καθοδηγούνται στη διαδικασία εξέτασης, διάγνωσης και εκπαιδεύονται στη διαδικασία επιλογής της κατάλληλης θεραπείας.
Τα μαθήματα της δεύτερης περιόδου αναπτύσσουν περαιτέρω την θεωρητική κατάρτιση των φοιτητών, με προηγμένες γνώσεις σχετικά με την φυσιολογία του πόνου, την έννοια του βιο-ψυχο-κοινωνικού μοντέλου, τις βασικές αρχές αποκατάστασης και θεραπευτικής άσκησης καθώς και προχωρημένα μαθήματα που απευθύνονται στις ευρύτερες περιοχές του σώματος (άνω και κάτω τεταρτημόρια), με απώτερο στόχο την εκπαίδευση των φοιτητών στην τεκμηριωμένη διαφοροδιάγνωση μέσω κλινική συλλογιστική.
Επιπλέον, υπάρχει πρακτική εκπαίδευση υπό την επιτήρηση των εξειδικευμένων εισηγητών σε ειδικές τεχνικές κινητοποίησης και χειρισμούς (manipulations) περιφερικών άκρων και σπονδυλικής στήλης.
Ο κύριος στόχος της δεύτερης περιόδου είναι η ενσωμάτωση των γνώσεων που προσφέρονται στο πρόγραμμα σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο εξέτασης και θεραπείας του μυοσκελετικού συστήματος.
Στόχος του προγράμματος:
Με το πέρας των μαθημάτων οι συμμετέχοντες θα μπορούν: